čtvrtek 27. srpna 2009

Veselý kopec

Při návštěvě Veselého Kopce si návštěvník vybaví obrázky Josefa Lady plné klidu, rovnováhy, uspořádanosti a harmonie. Skanzen se nachází na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů.





Mlýn z Oldřetic


Mlýn stojící v zadní části skanzenu není původním objektem. Stojí sice na místě, kde již v roce 1580 jeden mlýn stál, ale ten se do dnešní doby nedochoval. V roce 1909 vyhořel.
Při obnově (roku 1977) byl na místě původního mlýna vystavěn mlýn „nový“ – opravený mlýn z Oldřetic.

Prohlídka mlýna je mezi návštěvníky velmi oblíbená. Mlynář patřil k majetnějším vrstvám, můžete porovnat životní úroveň v mlýně a v okolních chalupách.


Při vstupu do objektu spatříte na levé straně největší místnost ve mlýně. Sloužila majiteli a jeho rodině
(k vaření, spaní, odpočinku atd.). Dominantu místnosti tvoří pec, dále zde najdeme manželskou postel (velmi úzkou), truhlu na prádlo i jiné maličkosti patřící k životu v této době. Obdivovat můžete i velký stůl s čestným místem pro mlynáře.

Tato ozdoba nad stolem sloužila jako mucholapka, její spodní část se namáčela do zředěného medu a tím přitahovala a lepila mouchy. Když byla plná, spálili jí. Z pohledu dneška to je škoda..už málokdo umí takovou krásnou věc udělat.

Ve mlýně je k vidění malá místnost pro mlynářovi pomocníky.
Ti se obvykle dlouho nezdrželi, po skončení prací putovali k dalšímu mlýnu.



Uprostřed mlýna, dnes na chodbě, stojí hlavní zdroj obživy mlynáře - mlecí zařízení poháněné vodním pohonem.


Vodní síla byla využita i v poslední z místností ve „varně na povidla“. Ve třech velkých kotlích se zde vařila povidla (postupně přelévala do dalších kotlů, při čemž v každém se udržovala jiná teplota). K míchání povidel využívali také vodní sílu.




Již tehdy si dokázali práci ulehčit pomocí technicky důmyslných mechanismů s využitím vodní síly, kterou přivedli do mlýna vodním náhonem vybudovaným již v 16. století. Dodnes je dochovaný.
Naši předci se báli strašidel. Před vstupními dveřmi do mlýna umístili kruh, aby k nim žádné strašidlo nemohlo vstoupit.

(Zde se také natáčelo pár pohádek např. Princezna Zubejda)
Děkuji panu Vaclavu Nekvidovi, který nás provedl mlýnem a podělil se s náma o své vědomosti.


ještě pár fotek.....
dráteník


chalupa bezzemka

Výlet byl moc fajn, vřele doporučuji.Krásné prostředí, na čerstvém vzduchu, příjemní lidé a je možnost si v krásné hospůdce dát dobré kafíčko a oběd. ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat